Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Pravilo korištenje klima uređaja

Danas je u veliki broj domova i gotovo sva poduzeća prisutna montaža klima uređaja kako bi rashladili svoje poslovne prostore i domove. Zapravo, klima uređaji koriste oko 6 posto sve električne energije. S obzirom na ogromnu rasprostranjenost klima uređaja, većina ljudi misli da zna pravilno održavati svoj sustav, bilo da se radi o sustavu sa središnjom jedinicom, uređaju na prozoru ili sustavu s mini-cijevima bez kanala. No, iznenađujuće, mnogi vlasnici stanova postaju žrtve uobičajenih pogrešaka koje troše energiju, skraćuju radni vijek klima uređaja i gube novac. Kada su klima uređaji u pitanju ovo su najuobičajenije greške

Kupnja pogrešnog klima sustava

Uvijek koristite klima uređaj odgovarajuće veličine za vaš dom. Jedinica prevelike veličine može se uključiti i isključiti prebrzo, čineći je neučinkovitom pri uklanjanju vlage i održavanju ujednačenih temperatura. S druge strane, premalena klima jedinica morat će stalno raditi, što će joj drastično skratiti životni vijek. Odredite potreban kapacitet hlađenja izračunom opterećenja, uzimajući u obzir kvadraturu, raspored, izolaciju, funkciju i tipičnu zauzetost svake prostorije.

Hlađenje prazne sobe

Budući da hlađenjem prazne kuće trošite novac i energiju, nadogradite na programabilni termostat. Ova vam tehnologija omogućuje podizanje i snižavanje temperature vašeg klima uređaja na temelju unaprijed postavljenog rasporeda, što može uštedjeti puno novaca. Još više povećajte svoju energetsku učinkovitost zatvaranjem otvora u nenastanjenim prostorijama, kao i držanjem vrata ormara zatvorenim kako višak zraka ne bi ušao.

Stavljanje klima uređaja izravno na sunčevo svjetlo

Iako klima uređaji nisu najatraktivniji predmeti u krajoliku, vlasnici kuća ne bi trebali pokušavati “sakriti” svoju jedinicu na neprikladnom mjestu. Položaj pri montaži klima uređaja ima veliki utjecaj na njegovu energetsku učinkovitost. Pokušajte ga instalirati na sjenovito mjesto na istočnoj ili sjevernoj strani kuće, jer će previše izravne sunčeve svjetlosti sustav otežano raditi. Osim toga, nemojte postavljati grmlje ili druge biljke preblizu jedinice jer će to ometati ventilaciju i može začepiti zavojnice kondenzatora.

Loše pozicioniranje termostata i ventilacijskih otvora

Unutar svog doma provjerite jesu li termostat i otvori za ventilaciju pravilno postavljeni. Postavljanje termostata na izravnu sunčevu svjetlost ili u blizini svjetla i uređaja koji proizvode toplinu daje netočno očitanje, zbog čega klima uređaj radi prekovremeno. Također, blokiranje unutarnjih otvora namještajem ili zavjesama može spriječiti pravilnu cirkulaciju zraka.

Postavljanje preniskog termostata

Mnogi se vlasnici kuća osjećaju zadovoljni s temperaturama, ali su im termostat iz navike postavili na znatno niže temperature. Podešavanjem na višu postavku uštedjet ćete velike novce na računima za komunalije; u stvari, možete smanjiti 3 posto troškova struje za svaki stupanj povisivanja temperature.

Ne koristite ventilatore

Ako je moguće, kombinirajte svoj klima uređaj s strateški postavljenim ventilatorima. Bilo koja vrsta ventilatora pomaže u hlađenju zraka koji cirkulira vašim domom, što će vam omogućiti da se ugodnije osjećate pri višoj unutarnjoj temperaturi. Stropne ventilatore tijekom ljeta obavezno postavite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako bi zrak potisnuli prema dolje. Imajte na umu da biste također trebali smanjiti upotrebu ispušnih ventilatora u kuhinji i kupaonici dok koristite klima uređaj, jer oni uklanjaju hladan zrak iz vašeg doma.

Ostavljanje otvorenih prozora

Otvorena vrata i prozori privlače vlagu u vaš dom i omogućuju izlaz rashlađenog zraka van vašeg doma. Vaš klima uređaj tada mora raditi dodatno kako bi nadoknadio štetu, usput trošeći ogromne količine energije. Uvijek držite vrata i prozore zatvorenim dok radi klima uređaj.

Zanemarivanje čišćenja filtera

Očistite ili zamijenite zračne filtere svaki mjesec tijekom sezone hlađenja, a češće ako se čini da je filter pretjerano začepljen prašinom i nečistoćama. Čisti filter značajno poboljšava učinkovitost klima uređaja, smanjujući vašu potrošnju energije za 5 do 15 posto. Na centralnim klima uređajima, filteri se obično nalaze na povratnim kanalima u zidovima ili stropovima. Sobni klima uređaji imaju filter ugrađen u rešetku okrenutu prema naprijed, dok mini cijevi bez kanala drže svoj filter za višekratnu uporabu u odvojivoj ploči. Za točne upute o zamjeni filtra za zrak pogledajte korisnički priručnik.

Ne čišćenje zavojnica

Vanjski zavojnici kondenzatora i isparivača mogu se začepiti prljavštinom, što blokira protok zraka i izolira zavojnice, smanjujući njihovu sposobnost da učinkovito upravljaju toplinom. Kako se zavojnice ne bi začepile, ne stavljajte komponente naizmjenične struje blizu otvora za sušenje, a redovito uklanjajte otpalo lišće, pokošenu travu i ostalo vanjsko nečistoće. Odrežite grmlje i drugo lišće kako biste dali najmanje dva metra prostora oko kondenzatora, omogućujući odgovarajući protok zraka dobrea je ideja i pozvati tvrtku za seris klima uređaja kako bi provjerila stanje cijelog sustava.

Propuštanje rutinskog održavanja

Pravilno održavanje vaše klimatizacijske opreme maksimalno će povećati njezinu radnu učinkovitost i učinkovit životni vijek. Na početku sezone hlađenja pregledajte brtve na klima uređaju, kao i brtve između jedinice i kuće kako bi se osiguralo da hladan zrak ne izlazi. Zatim provjerite koroziju na osiguračima, prekidačima, žicama i stezaljkama; procijeniti odvod kondenzata radi pravilne odvodnje; pregledati ventilatore i ostale pokretne dijelove na znakove trošenja.

Ne zovete stručnjaka

Neke probleme sa klimatizacijskim sustavima, poput propuštanja rashladnog sredstva, može dijagnosticirati i popraviti samo kvalificirani tehničar. Neka stručnjak redovito pregledava i podešava vaš sustav. Upamtite: rutinski poziv u servis najvjerojatnije će biti daleko jeftiniji od hitnog popravka!