Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Geotermalna toplinska pumpa

toplinska geo energija

Geotermalno grijanje odličan je način grijanja vašeg doma. Učinkovit je, pouzdan i može trajati desetljećima ako je ispravno postavljen i korišten. Ali kako ovaj sustav funkcionira? Kako odlučujete je li geotermalna energija prava za vašu kuću? Koje su prednosti i mane geotermalnog grijanja? U ovom ćemo članku odgovoriti na sva ova pitanja i još mnogo toga kako biste mogli donijeti pravu odluku o tome je li geotermalna toplina prava stvar za vaš dom!

Kako radi geo pumpa?


Geotermalni sustavi grijanja crpe toplinu iz dubine zemlje kako bi osigurali grijanje prostora i grijanje vode kroz mrežu cijevi ukopanih u zemlju. Ovi sustavi su najekonomičniji kada je temperatura tla na dubini od oko 10 metara između 10 i 15 stupnjeva Celzijusa, iako mogu učinkovito raditi na puno nižim temperaturama.

Geotermalno grijanje radi korištenjem tla kao izvora topline ili odvođenja topline. Tlo je izvrstan prirodni izvor topline jer sadrži kamenje i zemlju koji dobro čuvaju toplinu; ovi materijali također lako apsorbiraju i otpuštaju toplinu tijekom vremena, što ih čini idealnim za korištenje kao medij za pohranu topline u geotermalnim sustavima.

Je li geotermalno grijanje učinkovito?


Geotermalno grijanje je izuzetno učinkovito. Koristi dizalicu topline za prijenos topline iz zemlje u vaš dom, što može biti učinkovitije od prosječnog plinskog ili električnog bojlera. Dizalica topline koristi električnu energiju za izdvajanje topline tla i prijenos topline u vaš dom; ovo je puno energetski učinkovitije od jednostavnog spaljivanja fosilnih goriva poput prirodnog plina ili nafte za grijanje. Dizalice topline toliko su učinkovite da često mogu zamijeniti i vaš kotao i sustav centralnog grijanja, što ukupno dovodi do nižih računa za režije. Osim toga, geotermalni sustavi mogu se koristiti kao dodatni izvor grijanja za opskrbu toplom vodom za potrebe vašeg kućanstva —smanjujući iznos koji trošite na račune za plin ili struju tijekom zimskih mjeseci kada vani temperature padnu ispod nule!

Je li geotermalna energija skupa?


Nije tajna da je instalacija geotermalnog grijanje nešto skuplje od ostalih vrsta grijanja. Važno je imati na umu da cijena ovisi o čimbenicima kao što su veličina vašeg sustava, tj. kućanstva te mjestu stanovanja (tj. najnižim zimskim temperaturama na kojima će raditi). Geotermalna dizalica topline instalirana u kući veće površine bit će skuplja od one u manjoj kući. Prednost geotermalnog grijanja je što dugoročno donosi uštede jer je za rad potrebno minimalno energije. Time se opravdavaju veći početni troškovi ugradnje i instalacije ovog sustava. Uzevši u obzir da je ovo višegodišnja investicija geotermalne dizalice topline svakako se isplate. Ovisno o sustavu i tome koliko ga dobro održavate geotermalne dizalice topline obično traju 20 do 30 godina, ali neki od novijih sustava mogu trajati čak i do 50 godina!

Prednosti i mane geotermalnog grijanja


Postoji nekoliko prednosti korištenja geotermalnog grijanja. Prije svega to je vrlo učinkovit način grijanja vašeg doma ili poslovnog prostora. Geotermalni sustavi koriste podzemni izmjenjivač topline koji se naziva geotermalna toplinska pumpa koja uvlači hladnu vodu ispod zemlje, prenosi svoju toplinu u vodu, a zatim ispušta zagrijanu vodu u vaš dom kroz instalirani sustav u podovima ili zidovima.

Budući da se ovaj sustav ne oslanja na vanjske izvore energije poput prirodnog plina ili električne energije, moći ćete uštedjeti novac i zadržati mali ugljični otisak smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima. Drugo, budući da ova vrsta grijanja ne zahtijeva izvore goriva (poput ugljena) za proizvodnju energije za proizvodnju tople vode, ne proizvodi nikakve pare niti emisije – što znači da nema potrebe ni za dimnjakom ili ventilacijom prostora!

Treće, i možda najvažnije, očekivani životni vijek ovih sustava obično je mnogo duži nego kod drugih tipova jer nisu tako često podvrgnuti tlačnim uvjetima kao što su oni u konvencionalnim sustavima grijanja kao što su kotlovi za centralno grijanje.

Geotermalna toplina je velika u nekim područjima

Geotermalna toplina je najučinkovitija u umjerenim klimatskim uvjetima. Geotermalni sustavi grijanja rade pomoću mreže cijevi za prijenos topline iz zemlje, što je gotovo stalna temperatura tijekom cijele godine. U područjima s ekstremnom hladnoćom, ova metoda može biti problematična, jer sama neće moći održavati vaš dom dovoljno toplim. Osim klimatskih problema, geotermalni sustavi grijanja manje su učinkoviti u područjima s jakim vjetrovima.


Geotermalno grijanje izvrsna je opcija za vaš dom ako živite u umjerenoj klimi. To je također odlična opcija za one koji žele uštedjeti novac na računima za grijanje i ne žele brinuti o poremećajima tržišta energije. Međutim ova rješenja još uvijek su među skupljima za ugradnju, što se opravdava dugoročno manjim troškovima grijanja i održavanja.

Uvodna fotgrafija sl wong