Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Simptomi endometrioze

Endometrioza, poremećaj u kojem tkivo maternice raste izvan maternice, pogađa oko 176 milijuna žena i djevojaka diljem svijeta. To je 176 milijuna ljudi s bolnim mjesečnicama, problemima s neplodnošću i drugim simptomima koje njihovi liječnici često ignoriraju ili odbacuju kao neizbježne ili normalne. Međutim, uz ispravnu dijagnozu, pacijenti mogu poduzeti korake kako bi umanjili ili čak eliminirali svoje simptome, što je razlog zašto je toliko važno prepoznati neke od najčešćih simptoma endometrioze.

Prekomjerna težina, prekomjerna težina, prekomjerna težina.

Pretilost je snažan čimbenik rizika za endometriozu i povezana je s višim razinama boli kod žena s endometriozom. Prekomjerna tjelesna težina može biti povezana s razinom hormona, o čemu ćemo kasnije raspravljati, ali višak kilograma također može povećati upalu. Mršavljenje nije uvijek jednostavno, ali studije pokazuju da gubitak čak pet posto tjelesne težine – ili oko 10 funti ako imate 200 funti – može rezultirati značajnim smanjenjem boli. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu i imate simptome endo, rad na smanjenju te dodatne težine mogao bi vam pomoći da se osjećate bolje.

Imate menstruaciju cijelo vrijeme

Dok neke žene imaju duge menstruacije, a druge relativno kratke, postoji niz simptoma za koje možda niste znali, a koji bi mogli biti znakovi upozorenja za endometriozu. Dok liječnici nisu sigurni što uzrokuje endometriozu, jedna teorija sugerira da tkivo raste izvan vaše maternice i pričvršćuje se za druge dijelove vašeg tijela. To može uzrokovati bol toliko jaku da su neke žene prisiljene izostati s posla svaki mjesec tijekom menstruacije. Dobra vijest je da postoje učinkoviti tretmani za endometriozu koji vam mogu pomoći. Ako patite od kronične boli ili bilo kojeg drugog simptoma na našem popisu, vrijeme je da razgovarate sa svojim liječnikom o tome trebate li se podvrgnuti dijagnostičkom testu.

Bol u trbuhu

Toliko žena ima nejasnu bol u trbuhu, ali osim ako je popraćena drugim simptomima, liječnici neće razmišljati o endometriozi. Jedna studija pokazala je da je gotovo polovica pacijenata s endometriozom imala jednu ili više kirurških intervencija za kroničnu bol u trbuhu i dismenoreju, ali 72 posto nije dijagnosticirano. Umjesto toga, liječnici su mislili da je njihova bol posljedica sindroma iritabilnog crijeva (IBS), mioma maternice ili adenomioze. Zapravo, jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je samo 15 posto žena dijagnosticirano endo unutar godinu dana nakon što su iskusile simptome; još 20% još uvijek nije dijagnosticirano nakon tri godine. Zato je toliko važno biti uporan kada osjetite bilo koju vrstu boli u zdjelici. Ako vaš liječnik ne shvaća vaše brige ozbiljno, pronađite drugog liječnika!

Neobični obrasci krvarenja

Simptom koji se često zanemaruje, ali koji možete upotrijebiti za procjenu svog zdravlja i uočiti potencijalne probleme na putu su neobični obrasci krvarenja. Endometrioza može uzrokovati da mnoge žene imaju obilne ili neredovite mjesečnice, ali drugi simptomi uključuju bolno pražnjenje crijeva, umor, groznicu i/ili bolove u tijelu tijekom menstruacije. Ako bilo koji od ovih simptoma utječe na vas, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja endometrioze. A budući da je bol tijekom spolnog odnosa također čest simptom (i znak upozorenja za neplodnost), pobrinite se da vaš liječnik provjeri endo tijekom pregleda. Rana dijagnoza i liječenje mogu spriječiti razvoj novih komplikacija u budućnosti.

Poteškoće u trudnoći

Ako sumnjate da imate endometriozu, niste sami: to je jedno od najčešćih, ali najmanje razumljivih zdravstvenih stanja žena. Dijagnosticirana laparoskopijom (ključna riječ: sumnja), endo je bolan poremećaj u kojem tkivo endometrija raste izvan maternice. Ove mrlje mogu narasti na jajnike, jajovode i druge zdjelične organe, uzrokujući upalu koja dovodi do boli i neplodnosti. Mnogim osobama s kroničnom ili jakom boli ne dijagnosticira se točna dijagnoza jer misle da bi mogli biti hipohondri ili su zabrinuti da će ih liječnici kritizirati.

Image: Pexels.com