Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

7 talijanskih gradova koje morate vidjeti

Putovanje u Rim

Italija je zemlja bogate povijesti, zadivljujuće arhitekture i raznolikih krajolika. Od brežuljaka Toskane do prekrasnih pogleda na obalu Amalfija, Italija ima nešto za ponuditi svakome. Međutim, s toliko toga za vidjeti i učiniti, može biti teško znati odakle početi. U ovom ćemo članku istražiti sedam najuzbudljivijih gradova koje treba posjetiti u Italiji, svaki sa svojom jedinstvenom poviješću, kulturom i atrakcijama.


Italija je zemlja koja ima za svakoga ponešto. Bilo da vas zanima povijest, umjetnost, hrana ili jednostavno upijate lokalnu kulturu, Italija ima što ponuditi. Ovih sedam gradova među najpopularnijim su odredištima za turiste i pružaju savršeni okus onoga što zemlja nudi. Italija ima bogatu i složenu povijest, s drevnim civilizacijama i moćnim carstvima koja su stoljećima oblikovala zemlju. Od Rimskog carstva do renesanse, Italija je igrala značajnu ulogu u oblikovanju svijeta i njegove povijesti.

Rim

Rim je glavni grad Italije i jedan od najpoznatijih svjetskih gradova. Osnovan je 753. godine prije Krista i ima bogatu i fascinantnu povijest. Grad je nekoć bio središte Rimskog Carstva, a mnoge njegove drevne ruševine i spomenici stoje i danas, uključujući Koloseum i Rimski forum.

Ključne atrakcije

Koloseum: Ovaj drevni amfiteatar nekoć je bio mjesto gladijatorskih natjecanja i drugih javnih spektakala. To je jedna od najslikovitijih znamenitosti u Rimu i mora se vidjeti za svakoga tko posjeti grad.
Rimski forum: ovo povijesno područje nekada je bilo središte političkog, gospodarskog i društvenog života u starom Rimu. Sada je to muzej na otvorenom, s mnogim izvornim građevinama koje još uvijek postoje.


Vatikan: Ovaj neovisni grad-država dom je Rimokatoličke crkve i jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Rimu. Posjetitelji mogu istražiti Baziliku svetog Petra, Sikstinsku kapelu i Vatikanske muzeje.
Fontana Trevi: Ova poznata barokna fontana jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Rimu. Prema legendi, bacanje novčića u fontanu jamči posjetitelju povratak u grad.

Firenca

Firenca je grad u središnjoj Italiji koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti, zadivljujućoj arhitekturi i prekrasnoj umjetnosti. Nekada je bio središte renesanse i dom mnogih slavnih umjetnika, uključujući Leonarda da Vincija, Michelangela i Rafaela.

Ključne atrakcije

Galerija Uffizi: Ovaj svjetski poznati umjetnički muzej dom je nekih od najvažnijih umjetničkih djela iz renesanse, uključujući Botticellijevo “Rođenje Venere” i “Navještenje” Leonarda da Vincija.
Ponte Vecchio: Ovaj kultni most premošćuje rijeku Arno i oivičen je draguljarnicama i kafićima. Jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Firenci i nudi zapanjujući pogled na grad.


Santa Maria del Fiore: Ova prekrasna katedrala, poznata i kao Duomo, najveća je crkva u Firenci i jedna od najpoznatijih znamenitosti u gradu. Posjetitelji se mogu popeti na vrh kupole katedrale radi panoramskog pogleda na grad.
Palazzo Pitti: Ova velika palača nekoć je bila dom obitelji Medici, a sada je muzej sa zbirkama umjetnosti, kostima i nakita.

Venecija


Venecija je grad drugačiji od bilo kojeg drugog, izgrađen na nizu otoka u Venecijanskoj laguni u sjeveroistočnoj Italiji. Nekada je bio veliko središte trgovine i trgovine, a njegova jedinstvena arhitektura i vodeni putovi čine ga jednim od najprepoznatljivijih gradova na svijetu.

Ključne atrakcije

Bazilika svetog Marka: Ova kultna crkva jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Veneciji i poznata je po svojoj bizantskoj arhitekturi i zadivljujućim mozaicima.


Canal Grande: Ovaj poznati vodeni put glavna je prometnica Venecije i nudi zapanjujući pogled na gradsku arhitekturu. Posjetitelji se mogu provozati gondolom duž kanala za pravi venecijanski doživljaj.
Duždeva palača: Ova zapanjujuća gotička palača nekoć je bila dom dužda, izabranog vođe Venecije, a sada je muzej. Posjetitelji mogu istražiti raskošne dvorane i sobe palače, kao i poznate zatvore.
Most Rialto: Ovaj slavni most premošćuje Canal Grande i jedna je od najprepoznatljivijih znamenitosti Venecije. Nudi prekrasan pogled na grad i popularno je mjesto za turiste.

Milano


Milano je najveći grad u regiji Lombardija u Italiji i poznat je po modi, financijama i trgovini. To je jedan od najvažnijih gradova u Italiji i dom je mnogih poznatih muzeja, galerija i znamenitosti.

Ključne atrakcije

Katedrala: Ova zapanjujuća gotička katedrala jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Milanu i nudi prekrasan pogled na grad sa svoje terase.

Posljednja večera: Ova poznata slika Leonarda da Vincija nalazi se u crkvi Santa Maria delle Grazie u Milanu i jedno je od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu.

Galleria Vittorio Emanuele II: Ovaj poznati trgovački centar jedan je od najstarijih na svijetu i poznat je po svojoj zapanjujućoj arhitekturi i vrhunskim trgovinama.

Dvorac Sforza: Ovaj prekrasni dvorac nekoć je bio dom moćne obitelji Sforza, a sada je muzej sa zbirkama umjetnina i artefakata.

Napulj


Napulj je grad u južnoj Italiji koji je poznat po svojoj bogatoj povijesti, ukusnoj kuhinji i prekrasnoj arhitekturi. Nekada je bio središte Napuljskog kraljevstva i dom je mnogih povijesnih znamenitosti i atrakcija.

Ključne atrakcije

Pompeji: Ovaj drevni rimski grad pokopan je erupcijom Vezuva 79. godine i sada je muzej na otvorenom. Posjetitelji mogu istražiti dobro očuvane ruševine grada i dobiti uvid u život u starom Rimu.

Castel dell’Ovo: Ovaj povijesni dvorac jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Napulju i nudi prekrasan pogled na grad i zaljev.

Nacionalni arheološki muzej: Ovaj muzej dom je goleme zbirke antičkih artefakata i umjetnosti, uključujući rimske i grčke skulpture i artefakte iz obližnjih ruševina Pompeja i Herkulaneuma.

Katakombe San Gennaro: Ove podzemne grobnice fascinantan su uvid u ranu kršćansku povijest i moraju se vidjeti za svakoga tko se zanima za religiju ili povijest.

Pisa


Pisa je grad u zapadnoj Italiji koji je poznat po svom legendarnom kosom tornju. Toranj je nekoć bio dio većeg kompleksa zgrada, uključujući katedralu i krstionicu, a sada je glavna turistička atrakcija.

Ključne atrakcije

Kosi toranj u Pisi: Ovaj kultni toranj jedna je od najpoznatijih znamenitosti u Italiji i poznat je po svom izrazitom nagibu. Posjetitelji se mogu popeti na vrh tornja za panoramski pogled na grad.

Katedrala: Ova prekrasna katedrala nalazi se pored Kosog tornja u Pisi i poznata je po svojoj zapanjujućoj romaničkoj arhitekturi. Posjetitelji se mogu diviti zamršenim rezbarijama i skulpturama, kao i prekrasnim vitrajima.

Krstionica: Ova prekrasna zgrada nalazi se pored katedrale i poznata je po svojoj zapanjujućoj akustici. Posjetitelji mogu uživati u koncertima i predstavama u ovoj povijesnoj zgradi.


Campo Santo: Ovo povijesno groblje jedno je od najstarijih u Italiji i dom je mnogih prekrasnih spomenika i skulptura. Posjetitelji mogu istraživati mirne vrtove i diviti se umjetničkim djelima koja se nalaze po cijelom groblju.

Italija je dom mnogim zadivljujućim gradovima koji nude bogatstvo povijesti, kulture i ljepote. Bilo da ste zainteresirani za umjetnost, arhitekturu, hranu ili povijest, u ovih sedam gradova ima za svakoga ponešto. Bilo da posjetite jedan grad ili svih sedam, sigurno ćete doživjeti nezaboravno iskustvo u Italiji.

Promo članak: Posjetite Italiju preko turističke agencije ICT Putovanja

Naslovna fotgrafija: Andres Alvarez