Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Savršena boja za uređenje kupaonice

Boja utječe na naše raspoloženje i emocije na načine kojih često uopće nismo svjesni, što je čini bitnim faktorom prilikom donošenja odluka o uređenju doma. Budući da većinu vremena provodimo u kupaonicama, posebno je važno odabrati prave boje za uređenje kupaonice, upravo one koje će svakodnevno pozitivno djelovati na nas. Kako bismo vam pomogli s ovom odlukom, donosimo nekoliko savjeta oko odabira savršene boje za kupaonicu.

Utjecaj boje

Psihologija boja može biti moćan alat kada je u pitanju atmosfera koja će prevladavati u vašoj kupaonici, jer boje imaju različita značenja. Na primjer, tople boje poput žute i narančaste donose osjećaj sreće dok je plava smirujuća i hladna. Kada odlučujete o shemi boja, razmislite o tome kako se želite osjećati u kupaonici. Ukoliko je kupaonica vaše mjesto za bijeg i relaksaciju od svakodnevice, neka vam svijetle nijanse budu prvi odabir.

Ako ste ljubitelj prirode, razmislite o korištenju tonova poput smeđe, zelene i plave. Ne samo da odražavaju okoliš, već dodaju prirodnu atmosferu svakom dizajnu kupaonice. Za ljubitelje modernizma, najbolji su odabir „hrabrije“ nijanse, poput tamnoljubičaste ili jarko crvene. U tom slučaju imajte na umu, da nisu sve boje uvijek „moderne“. Možda se ne isplati previše ulagati baš u ove boje, jer će s vremenom izaći iz mode.

Boje za male kupaonice

izvor: webgradnja.hr

Najbolje boje u maloj kupaonici su svijetle hladne boje. Boje poput plave i zelene učinit će vašu kupaonicu većom i prostranijom. Odaberite jednu boju koja će biti dominantna i unesite druge boje kao maleni dodatak. Na primjer, odaberite umirujuću zelenu kao svoju primarnu boju s dodacima plave ili žute.

Također, možete koristiti sivu kao bazu s hrabrijim tonovima crvene ili ružičaste na zidovima i zavjesama. Dobro pravilo je da biste trebali obojiti samo tri zida kako bi još uvijek u prostoriju ulazilo dovoljno prirodnog svjetla. Slike, ogledala ili ostali dodaci također mogu prostor učiniti većim.

Boje za velike kupaonice

Velike kupaonice možda je lakše urediti jer pružaju više prostora za dizajn i kreativnost. Ali, koje su boje najbolje u ovim velikim prostorima? Evo nekoliko ideja:

  • Tople boje poput bež, žute i zelene pomažu stvoriti ugodan osjećaj. Ove boje će vašu kupaonicu učiniti svjetlijom i većom.
  • Hladnije boje poput plave ili sive imat će suprotan učinak zagrijavanja prostorije. One će učiniti da se prostor čini manji, ali će pružiti umirujuću atmosferu.
  • Ako želite istaknutu boju u svojoj kupaonici, pokušajte upotrijebiti nešto poput crvene koja se smatra toplom bojom, ali se ipak može dobro kombinirati s drugim hladnim tonovima.
  • Želite li potpuno osvijetliti svoj prostor, koristite bijelu boju koja se uvijek smatra toplom bojom. Jedan od načina da dodate drugačiji ton je da umjesto toga obojite zidove prljavo bijelim, svijetlosmeđim ili čak svijetlosivim tonom.
  • Imajte na umu da ne postoji određena boja koja odgovara svakoj kupaonici; sve ovisi o tome kako želite da vaša kupaonica izgleda.

Ako imate bijele ili žute svjetiljke u kupaonici, svijetla boja mogla bi izgledati najbolje. Ako imate tamne svjetiljke, razmislite o tamnijoj boji. Ako u vašoj kupaonici nema prirodnog svjetla, razmislite o dodavanju prozora kako biste pustili više prirodnog svjetla i učinili prostor većim. Savršena boja također može ovisiti o tome kakvo raspoloženje želite stvoriti: romantično (ružičasto), opuštajuće (plavo) ili moderno (metalik).

Morate priznati da za uređenje kupaonice uistinu postoji puno načina. Možete odabrati zabavnu temu ili možete biti jednostavni. Koju god boju da odaberete, pripazite da odgovara ostatku vaše kuće.

Mnogi ljudi odluče koristiti uređenje kupaonice kao priliku za dodavanje nečeg novog i uzbudljivog, poput naglašenog zida ili nekih otmjenih pločica na podu. I to je skroz okej! Ne zaboravite ni na rasvjetu – razmislite o ugradnji led svjetala ili čak nečeg zabavnog poput lustera.

Photo by Max Vakhtbovych