Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Probiotici za žene

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se mogu konzumirati u hrani i dodacima kako bi pozitivno utjecali na zdravlje crijeva i opću dobrobit. Postoji mnogo različitih probiotičkih sojeva koji mogu pomoći vašem tijelu na različite načine, stoga je važno odabrati one prave za sebe. Ovaj će vas vodič provesti kroz način kako optimizirati zdravlje crijeva putem prehrane i načina života, uključujući informacije o probiotičkim sojevima, dodacima prehrani, izvorima hrane i još mnogo toga.

Što su prebiotici i probiotici?

Probiotici su žive bakterije koje su korisne za naše zdravlje, a prebiotici su neprobavljiva vlakna koja potiču rast probiotika. Probiotici se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta i kiselog kupusa, dok se prebiotici nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Kada je riječ o zdravlju crijeva žena, probiotici mogu pomoći u ravnoteži vaginalne flore, smanjiti rizik od infekcija mokraćnog sustava i podržati zdravu trudnoću. Probiotici također mogu pomoći kod mršavljenja i poboljšati zdravlje kože. Probiotici su korisne bakterije koje se nalaze u određenoj hrani ili dodacima prehrani. Prebiotici su vrste vlakana koja hrane prijateljske bakterije u probavnom sustavu. Pokazalo se da prebiotici imaju pozitivan učinak na razinu kolesterola i šećera u krvi kod dijabetičara. Za žene koje žele poboljšati zdravlje svojih crijeva, važno je uključiti i probiotike i prebiotike u svoju prehranu.

Uzimanje probiotičkih dodataka

Probiotici su posebno korisni za žene, jer mogu pomoći kod puno situacija, od infekcija mokraćnog sustava do gljivičnih infekcija. Ako želite poboljšati zdravlje crijeva, razmislite o uzimanju probiotičkog dodatka. Istraživanja pokazuju da su žene koje su uzimale Lactobacillus acidophilus (vrsta probiotika) dva puta dnevno tijekom svog menstrualnog ciklusa imale su puno manju vjerojatnost da će imati infekciju gornjih dišnih putova nego one koje nisu uzimale dodatke prehrani. Osim toga, sudionici istog istraživanja koji su svaki dan uzimali Lactobacillus rhamnosus (još jednu vrstu probiotika) imali su manje bolova u trbuhu od onih koji ih uopće nisu uzimali. Ovi rezultati pokazuju koliko je važno održavati zdravu razinu dobrih bakterija kako bismo se zaštitili od određenih bolesti.

Hrana bogata prebiotičkim vlaknima

Prebiotička vlakna su vrsta dijetalnih vlakana koja djeluju kao gorivo za dobre bakterije u vašim crijevima. Dobre crijevne bakterije važne su za optimalno zdravlje crijeva i povezuju se s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšani imunitet, bolju probavu i smanjenu upalu. Dok se probiotici nalaze i u fermentiranoj hrani i u dodacima prehrani, najbolji način da ih dobijete je putem cjelovite hrane. Neki od najboljih izvora prebiotičkih vlakana uključuju banane, zob, češnjak, luk i poriluk. Ovu hranu bogatu vlaknima pokušajte jesti sa žlicom jogurta ili kefira koji sadrži žive kulture zdravih bakterija. Također možete uzeti probiotski dodatak ili jesti jogurt s aktivnim kulturama kao što su Lactobacillus acidophilus ili Bifidobacterium bifidum, koje specifično ciljaju na ženske potrebe reguliranjem hormona i kontrolom gljivičnih infekcija (Candida). Ova dva soja također će vam pomoći da lakše probavite mliječne proizvode poput sira, mlijeka, vrhnja i sladoleda, dok istovremeno smanjuju stvaranje plinova zbog simptoma intolerancije na laktozu.

Sve dok se uzimaju u odgovarajućoj dozi svaki dan (10 milijardi CFU) trebali bi biti sigurni za sve uključujući trudnice i djecu mlađu od šest godina; no uvijek je najbolje posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka ili dodatka ako niste sigurni u njegov učinak na trudnice ili dojilje.

Dobre bakterije mogu pomoći u kontroli razine stresa

Postoji razlog zašto uvijek slušate koliko su probiotici važni za zdravlje crijeva žena. Žensko tijelo je dom milijardama dobrih bakterija, a ti korisni mikrobi igraju ključnu ulogu u svemu, od upravljanja razinama stresa do održavanja imunološkog sustava. Kada su crijeva zdrava, cijelo tijelo ima koristi. Zdrava probava može pomoći u apsorpciji hranjivih tvari, kontroli tjelesne težine, regulaciji raspoloženja, čistoći kože i više.

Probiotička hrana može poboljšati probavu

Kada je riječ o zdravlju crijeva, probiotici su ključni. Probiotička hrana pomaže u naseljavanju crijeva dobrim bakterijama, koje mogu poboljšati probavu i omogućiti neometani tok stvari. Za žene su probiotici posebno važni. To je zato što bazično imaju manji probavni trakt od muškaraca, što znači da ga loše bakterije mogu lakše preuzeti. Osim toga, probiotici mogu pomoći i kod drugih problema specifičnih za žene poput zdravlja vagine i infekcija mokraćnog sustava.

Prebiotička vlakna mogu ojačati vaš imunološki sustav

Probiotici se mogu naći u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, kao i dodacima prehrani. Probiotici se često nazivaju dobrim ili korisnim bakterijama jer pomažu u održavanju zdravlja crijeva. Zdrava crijeva važna su za mnoge aspekte vašeg zdravlja, uključujući probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunitet. Probiotici također mogu pomoći u smanjenju rizika od nekih bolesti, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), vaginalnih infekcija i infekcija mokraćnog sustava (UTI). Najbolji način za dobivanje probiotika je putem hrane, ali dodaci također mogu biti dobra opcija. Vrsta probiotika koja vam je potrebna ovisi o vašim zdravstvenim ciljevima.