Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Savjeti za dojenje, izdajanje

Dojenje beba ili izdajanje nekoć je bio jedini način za hranjenje beba, ali se sada smatra samo jednom od mnogih opcija. Međutim, dojenje vaše bebe može ponuditi mnoge prednosti koje formula ne pruža. Uostalom dojenje je najbolja prehrana koju vaše dijete može dobiti u ovom trenutku svog života. Pogledajte ovih 10 činjenica o dojenju kako biste saznali više o prednostima dojenja i provjerite imate li sve informacije koje su vam potrebne za donošenje informirane odluke o tome što je najbolje za vas i vaše dijete.

1) Dojenje jača imunitet

Prema studiji objavljenoj u Maternal and Child Nutrition, bebe koje piju majčino mlijeko obolijevaju rjeđe od onih koje ne piju. Američka akademija za pedijatriju kaže da ne samo da dojenje smanjuje infekcije, već da je kod djece hranjene adaptiranim mlijekom gotovo 50 posto veća vjerojatnost da će imati infekcije uha i dišnih puteva tijekom prve godine života. Prema studiji objavljenoj u Maternal and Child Nutrition, bebe koje piju majčino mlijeko obolijevaju rjeđe od onih koje ne piju.

2) Dojenje smanjuje alergije

Djeca koja su dojena tijekom prve godine života imaju manje alergija i napadaja astme od djece koja nisu. Istraživači nisu sigurni zašto, ali nagađaju da dojenje trenira bebe da stvaraju više sluzi, što im pomaže u zaštiti od iritacija iz okoliša.

3) Dojenje gradi zdrave kosti.

Vaša beba mnogo svojih hranjivih tvari dobiva iz majčinog mlijeka, ono što ne dobije, uzima od vaših kostiju — i to ih čini jačima! S vremenom se vaše tijelo prilagodi tako da više ne izvlači kalcij iz vaših kostiju kako bi ga dao vašoj bebi (ponovno ga počinje izvlačiti kad ga odviknete). Dojenje štiti od pretilosti, bebe koje se isključivo doje najmanje tri mjeseca mogu imati manju težinu kao djeca od druge djece.

4) Prednosti se nastavljaju

Čak i nakon što je dojenje završeno, mama će nastaviti imati koristi od dojenja sve dok to radi. Prema studiji objavljenoj u Obstetrics & Gynecology, žene koje doje najmanje šest mjeseci doživljavaju bolje kardiovaskularno zdravlje kasnije u životu od svojih prijateljica koje ne doje. Izvješće je pokazalo da su majke koje su duže dojile imale manje slučajeva visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola, koji su čimbenici rizika za srčane bolesti. Druge studije pokazuju da žene koje doje također imaju smanjen rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, reumatoidnog artritisa i raka jajnika.

5) Čak i ako ne dojite, vaše dijete može imati koristi od majčinog mlijeka

Protutijela u majčinom mlijeku mogu se prenijeti na vašu bebu kroz majčino mlijeko koje ispumpate i pohranjujete. Ova antitijela štite vašu bebu od virusa, bakterija, pa čak i alergija na hranu u mnogim slučajevima. Na primjer, alergijska reakcija na jaje može se dogoditi već u dobi od šest mjeseci (što je također vrijeme. Nemojte prestati nakon godinu dana: iako je majčino mlijeko nutritivno potpuno za 6-mjesečno dojenče, ono ne daje manju vrijednost u dobi od 1, 2 ili 3 godine.

6) Ako želite dojiti, pobrinite se da vaša prehrana to podržava

Ako želite dojiti, važno je održavati zdravu prehranu. Konzumiranje previše mliječnih proizvoda, kofeina ili šećera može utjecati na vaše bebe. Postoje namirnice koje biste također trebali izbjegavati prije dojenja (poput maslaca od kikirikija i alkohola) zbog visokog sadržaja salicilata, koji mogu uzrokovati alergijske reakcije.

7) Nemojte se bojati izdajanja

Pumpe su jedan od onih dijelova opreme koji sjede u kutu i skupljaju prašinu (i, iskreno, može i vaše majčino mlijeko). Uz to, ako se morate vratiti na posao ili vaša beba ima posebne potrebe, pumpa je neophodna. Olakšava vam da nastavite dojiti bez napuštanja posla ili stavljanja djeteta u vrtić. A ako niste sigurni kako koristiti izdajalice, na internetu postoji puno tutorijala poznatih brendova poput Medele koji će vas provesti kroz to korak po korak.

8) Možete dojiti više odjednom!

Iako mnogi misle da blizanci i trojke ne mogu oboje dojiti u isto vrijeme to je ipak moguće. Postoje čak i izvješća o četvorkama koja su dojena odjednom! Ako dojite samohranu bebu, budite opušteni jer stres može negativno utjecati na opskrbu mlijekom. Tehnike opuštanja kao što su meditacija i joga također mogu biti od pomoći kada dojite sami. Ne morate pumpati između hranjenja: Još jedna uobičajena zabluda je da mame moraju pumpati između dojenja kako bi imale dovoljno mlijeka za bebu.

9) Koliko dugo moram dojiti?

Možete dojiti koliko god želite, čak i ako je to samo nekoliko tjedana. Studije pokazuju da čak i dojenje od jedan do tri mjeseca smanjuje rizik beba od infekcija u usporedbi s bebama koje su hranjene adaptiranim mlijekom. Samo zapamtite da je dojenje jako važno za rast i razvoj vašeg djeteta, stoga pokušajte ne prestati prije šest mjeseci (a bolje je i više).

10) Dojenje je znak ljubavi

Jednom kada dijete odraste faliti će vam ti trenutci, uživajte sada jer vrijeme leti prebrzo.