Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Što je suhoća rodnice?

Suhoća vagine može biti bolna i neugodna, osobito kada ometa intimnost s vašim partnerom. Nažalost, vaginalnu suhoću nije uvijek lako liječiti, pa evo nekoliko stvari koje možda ne znate o suhoći rodnice koje će vam pomoći da se bolje nosite s njom.

Što je vaginalna suhoća?

Suhoća vagine može uzrokovati bolno peckanje ui oko vagine, što je obično gore tijekom seksa. Simptomi su uzrokovani promjenama razine estrogena koje se mogu pojaviti iz raznih razloga. Najčešći krivci su menopauza, trudnoća, dojenje i kontracepcijske pilule; također mogu biti krive hormonske neravnoteže ili problemi s ovulacijom. Postoji mnogo prirodnih tretmana koje možete pokušati u borbi protiv suhoće rodnice – uključujući sve, od hidratantnih krema do hormonskih krema – ali trebate razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što isprobate bilo koji lijek.

Koji su simptomi suhoće rodnice?

Uobičajeni simptomi suhoće rodnice uključuju svrbež, peckanje i bol tijekom spolnog odnosa. Manje uobičajeni simptomi uključuju bolno mokrenje i bol u rodnici. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je razgovarati sa svojim liječnikom jer oni mogu biti znak drugog zdravstvenog stanja. Na primjer, ako osjećate bol u rodnici i svrbež, to može biti posljedica infekcije kao što je bakterijska vaginoza ili vulvovaginalna kandidijaza (gljivična infekcija). Postoje i drugi mogući uzroci, stoga posjetite svog liječnika ako osjetite bilo koji od ovih simptoma. Ovisno o tome što uzrokuje suhoću vaše rodnice, postoji mnogo različitih tretmana koji vam mogu pomoći u ublažavanju nelagode.

Što uzrokuje suhoću vagine?

Svačija je vagina malo drugačija u smislu izgleda i osjećaja. Ali za mnoge žene, suhoća vagine velika je briga koja može učiniti seks neugodnim. Na primjer, ako je vaša vagina previše suha, penetracija može uzrokovati bol umjesto užitka. Srećom, postoji više načina za sprječavanje i liječenje suhoće rodnice.

Kako liječiti suhoću vagine?

Dobro je razgovarati sa svojim liječnikom ako osjećate suhoću rodnice. Prije nego što isprobate bilo koji tretman na sebi, provjerite jeste li ga temeljito istražili kako biste znali što je to i je li to pravo za vas. Tretmani mogu uključivati lubrikante i gelove bez recepta, određene hormonske tretmane i terapiju estrogenom. Zašto se ovo stanje javlja u menopauzi? Glavni uzrok suhoće rodnice je pad estrogena. Estrogen kontrolira podmazivanje i elastičnost, pa bez njega može postojati nelagoda, bol ili oboje. Uključeni su i drugi čimbenici, kao što su nasljedstvo i izbor načina života poput pušenja (pušenje sužava krvne žile). Ako mislite da biste mogli imati suhoću rodnice, obratite se svom liječniku. Iako mnoge žene s vremena na vrijeme doživljavaju suhoću rodnice, mali broj žena može imati simptome duljeg razdoblja. Ako osjećate suhoću vagine dulje od šest mjeseci, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste isključili temeljna medicinska stanja koja bi mogla uzrokovati takve simptome.

Trebam li liječničku pomoć?

Često je suhoća rodnice simptom drugog stanja koje treba liječiti. Ako osjećate suhoću rodnice u kombinaciji s drugim simptomima, kao što su svrbež ili peckanje, obratite se svom liječniku. On ili ona vam mogu pomoći otkriti imate li infekciju i kakvu. Liječenje vašeg specifičnog stanja pomoći će smanjiti suhoću vagine. Inače, postoje opcije koje pomažu u ublažavanju suhoće rodnice kako se ne biste osjećali tako neugodno tijekom spolnog odnosa.