Revija Tenis

Latest ekit news

Ekit Latest News

Vitamini za kosu

Gubitak kose, iako je neugodan nešto je što se svakome može dogoditi u bilo kojem trenutku. Dobra vijest je da gubitak kose ne znači nužno da vam kosa ne raste; to jednostavno znači da vam kosa ne raste tako brzo koliko bi trebala biti. Kako biste potaknuli brzi rast kose, trebali biste paziti da u svom sustavu uvijek imate odgovarajuću količinu vitamina. U ovom ćemo članku pisati o tome koji su vitamini za kosu poželjni i koji su neki od najboljih vitamina za koje se zna da pospješuju brzi rast kose za ljude koji pate od gubitka kose zbog nedovoljnog unosa vitamina.

Uobičajeni vitamini za gubitak kose

Iako postoji mnogo razloga za gubitak kose, čest uzrok gubitka kose je nedostatak vitamina. Kada vašem tijelu nedostaje vitamina, to otežava rasti nove kose. Stoga je važno početi uzimati vitamine koji potiču brzi rast kose i tako se bore protiv ćelavosti. Evo nekoliko uobičajenih vitamina vezanih uz rast kose.

Vitamin B7 – Biotin

Biotin je vitamin topiv u vodi koji pomaže vašem tijelu da metabolizira hranu u energiju. Vaša kosa, koža i nokti se oslanjaju na biotin za svoje zdravlje, rast i održavanje. Stoga, ako osjećate gubitak kose ili spori rast kose i noktiju ili imate probleme s kožom poput ekcema ili akni, to može biti posljedica nedostatka biotina. Možete spriječiti ove simptome uzimajući dnevni dodatak biotina.

Vitamin C – askorbinska kiselina

Sprječavajući gubitak kose, vitamin C može pomoći ubrzati rast kose. Neka istraživanja sugeriraju da bi dodaci vitamina C u visokim dozama mogli biti učinkovitiji od minoksidila, uobičajenog lijeka koji se prepisuje za gubitak kose. Međutim, nije jasno hoće li samo uzimanje vitamina C potaknuti rast nove kose.

Vitamin E – prirodni vitamin E u odnosu na sintetički

Prirodni vitamin E smatra se biodostupnijim i učinkovitijim od sintetskog vitamina E. Postoje četiri vrste prirodnog vitamina E: d-alfa tokoferol, gama-tokoferol, delta-tokoferol i alfa-tokotrienol. Većina istraživanja podupire da tokotrienoli (alfa-, beta-, gama-) potiču rast kose; međutim, studije su pokazale da alfa-tokoferol (d-alfa) možda nije uvijek učinkovit u povećanju debljine kose.

Uobičajeni dodaci protiv gubitka kose

Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose, dobra je ideja da budete sigurni da uzimate multi-vitaminski dodatak. Biotin, također poznat kao vitamin H ili vitamin B7, je vitamin B topiv u vodi koji je korišten u nekoliko studija za procjenu njegove učinkovitosti u promicanju rasta kose. Međutim, biotin nije čarobni štapić; jednostavno podržava cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Kokosovo ulje i jaja potiču rast kose!

Vitamini za kosu nisu jedino što vam može pomoći, kokosovo ulje jedan je od najboljih prirodnih hidratantnih sredstava za kožu i kosu, a njegova svojstva koja potiču rast mogu ubrzati rast vaše kose. Kako biste iskoristili prednosti kokosovog ulja, pokušajte utrljati malu količinu u vlasište dnevno. Možda ćete također htjeti uključiti jaja u svoju prehranu – jaja su bogata biotinom, što je ključno za zdravu kosu. Pokušajte dodati nekoliko cijelih jaja u svoju svakodnevnu prehranu i pogledajte kako to utječe na vašu kosu!